Hemmagjord hudkräm – Kokosolja, Olivolja

Ett av problemen med hemmagjord hudkräm är att få en vettig konsistens. Många hudkrämer blandar därför vatten och olja med någon form av emulgeringsmedel för att få fram en fin och krämig lotion.

Om man kan stå över behovet av att krämen måste vara helt perfekt och att krämen inte är den bästa att stryka ut och man samtidigt behöver mycket av en billig och otroligt fet kräm som man också vet vad den innehåller, så är detta ett bra recept.

Den här krämen utgår från oljors smältpunkt. Om man blandar t.ex olivolja med kokosolja i rätt mängder får man en kräm som har en någorlunda mjuk konsistens men som ändå är fast. Den är alltså mindre fast än kokosolja och mindre flytande än olivolja.

Temperaturen är viktig i sammanhanget. Eftersom hudkrämen måste förvaras i rumstemperatur är det en väsentlig fråga hur varmt man har det hemma 🙂

Kokosolja har en smältpunkt vid 25 grader.
Olivolja har en smältpunkt vid -6 grader.

Har du varmare än 25 grader inomhus är det här inget bra recept, inte heller om du har det kallare än -6 hemma.

Man kan prova med att ta ca:
200g Kokosolja
20g olivolja.

Smält kokosoljan i en kastrull. Ta av kastrullen och ställ den i ett kallvattenbad. Häll i olivoljan och vispa på låg hastighet tills krämen får en fastare konsistens. Om du har psoriasis kan du hälla i lite salt i krämen om du vill.